Kawa
Łatwe i tanie metody parzenia kawy

Łatwe i tanie metody parzenia kawy

Ilość metod jakimi można parzyć kawę rośnie z roku na rok. Uzyskanie idealnego naparu wymaga pewnej wiedzy, jednak uzyskanie bardzo smacznego napoju może być naprawdę łatwe i przede wszystkim niedrogie. Odpowiedni smak można uzyskać nawet przy użyciu taniej, mielonej kawy z marketu.

Moka

W Polsce znana również pod nazwą kafetierka oraz kawiarka. To stara, włoska metoda parzenia, która wymaga jedynie czajniczka ciśnieniowego. Dobrej jakości, mniejsze urządzenia do kupić można za ok. 60 zł. Przy odpowiedniej konserwacji i dbaniu o uszczelki, kawiarka będzie nam służyć przez wiele lat. Parzenie działa na zasadzie przeciskania gotującej się wody pod ciśnieniem, przez sitko z kawą. Napar ‘wyrzucany” jest do górnej części naczynia, dzięki czemu nie następuje zbyt długa ekstrakcja, czyli kontakt wody ze zmielonymi ziarnami.
Kawa którą uzyskujemy z moki, przypomina espresso, ma jednak nieco mniej kofeiny na ml. naparu oraz jest mniej esencjonalna. Ma jednak silne body. Kawiarka umożliwia uzyskanie mocnej, gorzkiej kawy oraz podkreśla nuty orzechowe, czekoladowe oraz tytoniowe.

Ekspres przelewowy


Urządzenie dobrze znane w polskich domach, aktualnie przeżywa swój renesans. Chociaż główna zasada działania (podgrzewanie wody i “wypluwanie” jej na kawę znajdującą się w filtrze, przez który ciecz powoli się przesącza, dając napar) nie uległa zmianie, to mocno poprawiono równomierność ekstrakcji. Co ciekawe, same papierowe filtry też uległy poprawie. Przede wszystkim nie wpływają na smak, oraz są na tyle wytrzymałe, by nie ulegać łatwemu rozrywaniu, nawet po długotrwałym zmoczeniu. Sam proces przygotowania kawy wymaga właściwie tylko włożenia filtra, zasypania go kawą oraz wlania wody do zbiornika. Po włączeniu ekspresu, cały proces zachodzi bez udziału człowieka.

W przypadku kawy przygotowanej tą metodą, smak naparu znacznie bardziej zależy od użytych ziaren. Często łatwo uzyskać jest smaki owocowe, kwaśne oraz orzechowo-tytoniowe. Filtr zachowuje również tłuszcz z kawy. Jest to bardzo dobra informacja dla osób z delikatnymi żołądkami.