Czy potrafisz bez niej żyć?

Czy potrafisz bez niej żyć?

Pokochały ją miliony ludzi na świecie. W kilka sekund potrafi sprawić, że poczujesz się jak nowo narodzony. Przyciąga jak magnes. Zniewala smakiem i aromatem. Tak, to właśnie ona – kawa.

Niejedno ma imię

Z kofeiną, czy bez? Rozpuszczalna, sypana, a może z ekspresu? Z mlekiem, czy bez niego? Możliwości przyrządzenia ulubionej, czy wręcz wyśmienitej kawy jest wiele. Jakie są jej odmiany? Oto wybrane przykłady z kawowego abecadła:

  • americano,
  • cappuccino,
  • espresso,
  • latte,
  • macchiato.

Różnią się one konsystencją, pianką, ilością wody, zawartością mleka. Z całego wachlarza możliwości każdy znajdzie dla siebie idealne połączenie.

Pozytywne właściwości

Badania dowodzą, że spożywanie kawy redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby Parkinsona lub Alzheimera, czy niektóre nowotwory np. rak wątroby, szyjki macicy, jelita grubego. Co więcej ten napój działa odstresowująco, czy wręcz terapeutycznie. Odprężyć może już sam zapach. W związku z tym nie tylko poprawia nastrój, ale można pokusić się o stwierdzenie, że ma właściwości antydepresyjne. Ponadto zawiera cenne antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia krążenie krwi, zwiększa odporność na promieniowanie słoneczne, pozytywnie wpływa na zdolności intelektualne takie jak np. koncentracja. Pozwala radować się dłuższym życiem, zmniejszając prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci. Zawiera prozdrowotne substancje takie jak witaminy z grupy B, czy magnez. Dobroczynny wpływ kawy na ludzki organizm jest niepodważalny.

Prosta zasada

Aby kawa nie stała się bombą kaloryczną należy pić ją bez zbędnych dodatków, takich jak cukier, śmietanka, syropy smakowe, bita śmietana, czy lody. Jej smak – samej w sobie – potrafi być na tyle wyrafinowany, że nie potrzebne są wymienione składniki, aby znaleźć się w krainie zniewalającego smaku. Aby przenieść swoje kubki smakowe w stan prawdziwej przyjemności, wystarczy sięgnąć po ten jakże magiczny, a jednocześnie przystępny napój. Dostępny od ręki, bez zbędnego wysiłku.

 

Łatwe i tanie metody parzenia kawy

Łatwe i tanie metody parzenia kawy

Ilość metod jakimi można parzyć kawę rośnie z roku na rok. Uzyskanie idealnego naparu wymaga pewnej wiedzy, jednak uzyskanie bardzo smacznego napoju może być naprawdę łatwe i przede wszystkim niedrogie. Odpowiedni smak można uzyskać nawet przy użyciu taniej, mielonej kawy z marketu.

Moka

W Polsce znana również pod nazwą kafetierka oraz kawiarka. To stara, włoska metoda parzenia, która wymaga jedynie czajniczka ciśnieniowego. Dobrej jakości, mniejsze urządzenia do kupić można za ok. 60 zł. Przy odpowiedniej konserwacji i dbaniu o uszczelki, kawiarka będzie nam służyć przez wiele lat. Parzenie działa na zasadzie przeciskania gotującej się wody pod ciśnieniem, przez sitko z kawą. Napar ‘wyrzucany” jest do górnej części naczynia, dzięki czemu nie następuje zbyt długa ekstrakcja, czyli kontakt wody ze zmielonymi ziarnami.
Kawa którą uzyskujemy z moki, przypomina espresso, ma jednak nieco mniej kofeiny na ml. naparu oraz jest mniej esencjonalna. Ma jednak silne body. Kawiarka umożliwia uzyskanie mocnej, gorzkiej kawy oraz podkreśla nuty orzechowe, czekoladowe oraz tytoniowe.

Ekspres przelewowy


Urządzenie dobrze znane w polskich domach, aktualnie przeżywa swój renesans. Chociaż główna zasada działania (podgrzewanie wody i “wypluwanie” jej na kawę znajdującą się w filtrze, przez który ciecz powoli się przesącza, dając napar) nie uległa zmianie, to mocno poprawiono równomierność ekstrakcji. Co ciekawe, same papierowe filtry też uległy poprawie. Przede wszystkim nie wpływają na smak, oraz są na tyle wytrzymałe, by nie ulegać łatwemu rozrywaniu, nawet po długotrwałym zmoczeniu. Sam proces przygotowania kawy wymaga właściwie tylko włożenia filtra, zasypania go kawą oraz wlania wody do zbiornika. Po włączeniu ekspresu, cały proces zachodzi bez udziału człowieka.

W przypadku kawy przygotowanej tą metodą, smak naparu znacznie bardziej zależy od użytych ziaren. Często łatwo uzyskać jest smaki owocowe, kwaśne oraz orzechowo-tytoniowe. Filtr zachowuje również tłuszcz z kawy. Jest to bardzo dobra informacja dla osób z delikatnymi żołądkami.

 

Dlaczego warto sięgać po kawę?

Dlaczego warto sięgać po kawę?

Kawa to najbardziej znany na świecie napój. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Coraz częściej mówi się o tym, że kawa od BEE ma nie tylko walory smakowe, ale również szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto sięgać po kawę? W czym tkwi jej sekret?

Kawa – co to jest?

Mianem kawy określany napój przygotowywany na bazie zmielonych pestek owoców kawowców. Rośliny te spotkać można w strefie międzyzwrotnikowej. Większość z nich rośnie w Afryce oraz Ameryce Południowej. Pestki się suszy, a następnie poddaje procesowi palenia, co sprawia, że tracą one swój zielony kolor. Im mocniej palona kawa, tym ziarna są ciemniejsze. Dostępne są dwie podstawowe odmiany kawy:

  • Arabica;
  • Robusta.

Ta pierwsza charakteryzuje się łagodnym, kremowym smakiem, ta druga jest dużo bardziej cierpka.

Jakie substancje znajdują się w kawie?

Większość osób utożsamia kawę wyłącznie z kofeiną. Tymczasem okazuje się, że zawiera ona zdecydowanie więcej cennych substancji. Jest źródłem trygoneliny, a także teobrominy. Dostarcza dużych ilości kafeolu oraz kafestolu, które są substancjami korzystnie wpływający na gospodarkę tłuszczową organizmu. Do tego dochodzą związki mineralne, wśród których na pierwszy plan wysuwają się zwłaszcza magnez oraz potas. Kawa – o ile tylko pita jest bez tłustego mleka bądź śmietanki i dużej ilości cukru – zawiera naprawdę niewiele kalorii.

Jak kawa działa na organizm?


Za sprawą kofeiny kawa wykazuje przede wszystkim działanie pobudzające. To właśnie z tego powodu większość z nas tak chętnie sięga po nią rano oraz w pracy. Przyspiesza procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. W związku z tym stała się stałym składnikiem preparatów, które mają ułatwiać odchudzanie. Coraz więcej mówi się, że osoby regularnie pojące kawę są zdecydowanie mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Mobilizuje układ nerwowy, co sprawia, że picie kawy ułatwia zapamiętywanie i zwiększa koncentrację uwagi.

Kawa większość z nas zachwyca niezwykłym smakiem i wspaniałym aromatem. Warto jednak pamiętać, że za sprawą substancji, które zawiera bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm.